Sporteori med kule og dyktige Asbjørg :-)

Tirsdag 24. september var vi så heldig at Asbjørg Ingeborgvik gikk gjennom teorien rundt sportrening. Jeg fikk dessverre ikke anledning til å få med meg dette, men Tove Anita Ersvik fikk skrevet et utmerket referat og Aina Grønseth tok noen bilder. Tusen takk til flinke damene :) 

Dyktige sporlæreren vår, Asbjørg :)

Hvorfor går vi spor? 
For at hunden trenger å bruke nesa, og for å gi hunden meningsfylte aktiviteter. Det er to typer spor: 
  • SL spor, som går på grønn mark/dyrka mark. 
  • RSP spor, som foregår i skogen. NBF spor tilsvarer RSP spor
Vi gikk videre med SL spor. Dette er spor i bakken der hunden bruker snuten til å lete etter noe i bakken. Vær nøye med begynnerinnlæringen; Når hunden blir sliten, så går den over til det den først lærte! 

Hva begynner vi med? 
Godbit-rute
Vi begynner med godbitrute til valper. Størrelsen på ruten er avhengig av størrelsen på hunden. Tråkk godt over et kvadrat, og strø på med mange godbiter. På venstre side av grunnlinjen skal det stå et sporflagg. Sett alltid på hunden der, og ha tett med godbiter ved påsettet. Gå ruten straks eller etter 20 min. 

Gå videre med annet underlag, større rute eller begge deler. Hunden skal lære at der det er tråkk/teft er det belønning. Ros hunden MYE når den er ferdig med ruten. Det er viktig å flytte lokalitet på ruten, samt at hunden spiser opp alt. Men, aller viiktigst er at hunden avslutter ruten positivt. 

Spor 
Tråkk over et område i trekant eller firkant til å begynne med ved sporflagget. Også her skal flagget være på venstre side av sporet. Gå ut sporet slik en går til vanlig. Legg godbiter i helen, i tåa eller begge deler. I starten er det viktig at en ikke går for fort fram, slik at hunden spiser ALLE godbitene. 

Asbjørg tegner og forklarer

Legg inn dobbelttråkk etterhvert, her legges flere godbiter. Dobbelttråkk forteller hunden at det er noe der, hunden blir oppmerksom.  

Utstyr: Sporflagg, sporline.

Vinkel
Kan begynne med dette, da det er godbiter i hvert tråkk. Merk vinkelen med tette godbiter i hvert tråkk og gjerne dobbelttråkk. Godbiten skal være på tåa på den foten som du svinger til (i vinkelen). 

Gjenstander
Vent litt med dette. Hunden skal være trygg før en begynner med gjenstander.


Spreke Asbjørg med sporteknikk på bordet :)

Tusen takk til Asbjørg for god gjennomgang av teori. Spor er gøy! :o)

Kommentarer

Populære innlegg