Ei fantastisk bra LP-helg med Cathrine Sallaup
Helga 9-10. april var det LP-kurs på Møst, og kursholder var Cathrine Sallaup.
Cathrine er i en egen klasse som instruktør, med særdeles god kunnskap om både hundetrening og mentalitet. Sammen med en helt unik evne til å se den enkelte hund og fører, pluss en dose utmerket formidelingsevne, får man tilpasset hjelp der skoen trykker mest - via fokusert og kul stemning, som gir mye morro og mestring! :-)
Vi fikk mange gode og nyttige tips, samt demoer, underveis i kurset - En perfekt miks av teori og praktiske øvelser. Jeg skal forsøke og oppsummere noe av det vi lærte denne helga, men med forbehold om at det kan være både mangler og/eller ting jeg ikke har forstått helt riktig. Et kurs med Cathrine må uansett oppleves, så benytt muligheten om du får den!
Cahtrine tok også med seg solskinn og varme fra Trøndelag - Perfekt kursvær :-) |
Kursnotater
Mye lek gjør at hunden vil følge med oss, og vi får mye aktivitet. LP-øvelser og/eller for mye ro dreper engasjement. Særlig viktig er det at valper og unghunder får mye lek, framfor øvelser.
Lørdag formiddag - Cathrine i lek med skjønne Alfa :-) |
Søndag ettermiddag - Cathrine i lek med Ulla-Tulla :-) Kjørepisk (om jeg husker riktig) er btw et flott hjelpemiddel til jaktlek. |
Noen praktiske tips
- Oppstartsrutine - Få hunden i stemning: Hvisking kan ha en super effekt, gjenta gjerne flere ganger. Eks: "Skal vi trene?" Når hunden er i stemning kan vi eksempelvis gi en fot-kommando, og husk da å holde spenningen ved belønning - RYGG, men uten full gass på beina ;-) Beveg heller hånda med godbit.
- La hunden få ta valg, i steden for at vi er aktive som hundeførere: Målet er en aktiv hund, som tar riktig valg. En god øvelse på dette er å bruke en godbitskål eller en annen fristelse/forstyrrelse: Ha hunden i bånd, og belønn med jaktryggingen når hunden tar kontakt. Øvelsen videreutvikles til eksempelvis fot.
- Belønning som jakt, ikke servering! :-)
Jaktbelønning er helt klart mer spennende enn servering - Tipp topp tommel opp + Et øre opp :-) Tusen takk til Berit for herlige bilder av Kazuzen :-) |
- Komme ut av direktebelønninger: Mye ros (klapp/løs ut) mens vi rygger, før leken/godbit hentes fram. Merk at mange hunder ikke liker å bli kost med når de er i trening.
- La hunden få tilby momenter, eksempelvis utgangsstilling, for å skape mestringsfølelse: Først noen reptisjoner hvor vi forteller hunden hva vi skal trene. Stå deretter foran hunden, ros når den tar kontakt (Bra) og vent. Det kan ta flere minutter om hunden ikke er vant til å tilby, så vær tålmodig. Jaktbelønning når hunden løser oppgaven. Korte økter er viktig - Det er krevende med nye tenkeoppgaver, og det er alltid lurt å avslutte når det er mest morro :-)
- Hvordan holde godbit? Hold godbiten i åpen håndflate med tommelen.
- Når kan vi ta bort hjelp? Gjør det så snart som mulig, for å unngå at hunden blir hjelpeavhengig.
Flott apport - Vakre og flinke Fiona <3 |
Herlige og energiske Zoogin fikk trene på rygging :-) Tips: Bruk ei plate med annet underlag, f.eks. kryssfiner. |
Etter ei flott økt med rygging, hvor Zoogin også fikk ros av Cathrine, var det på sin plass med litt kos :-) |
4 typer ros
- Aktiv: Øvelser med fart
- Passiv: Øvelser med ro - Bruk gjerne andre ord og toneleie enn ved aktiv ros
- Veiledende: Fortelle hunden at den er på riktig vei.
- Utløsende: Eksempelvis "kommandoen" JA! > Hunden skal springe mot oss, for å få belønning.
Flotte Xeuzzen med fokus på rygging :-) |
Grunnferdigheter belønning - Demo med Ivri
- Ut-Inn (Begynne med godbiter)
- Oppstartsrutine + Tilby utgangsstilling (Hunden må jobbe for å komme inn på fot)
- Jakt godbit i hånden, yte for å få! Unntaket med servering kan være når man har stor forstyrrelse (hunder som bråker e.l.), men da skal godbitene komme raskt og tett; Ja > Gi godbit - Ja > Gi godbit...
- Kaste godbiter som hunden skal ta i mot, eksempelvis når man prater.
- En god SLIPP. Dette reduserer konflikt i leken, og er effektivt i forhold til å ikke miste energi. Byttelek med to like leker kan være egnet til å lære inn en god slipp, men man kan også gjøre det med en leke hvor det da er viktig at hunden raskt får leken tilbake.
- Trene med forstyrrelse selv: Holde leke ut på strak arm, mens man trener fot med kontakt.
- Kaste leke (Klar ferdig gå). Ha annen leke mellom beina når hunden er på vei inn igjen.
Vakre XO Ivri <3 |
Trege momenter i øvelse - Klassisk vs. operant betinging
- Ta momentet ut fra øvelsen og la hunden tilby. Ros på alle, men kun belønning på rask utførelse.
- Gå ikke tilbake til hjelp/påvirkning. Fart kommer med trygghet, og hunden må få tid til å tenke. Når hunden tenker har vi operant betinging, som ender i klassisk betinging (Muskelhukommelse / Refleks / Reaksjon).
- Vi ønsker klassisk betinging, hvor hunden bare handler raskt på kommando. Men, for å komme dit må vi gjennom tenkefasen (operant betinging).
Gjennom hele helga var det også kjekt å se ulike varianter av styrte forstyrrelser. Cathrine er herved utnevnt til dronningen av forstyrrelser! :-)
Cathrine med halsende Ivri som forstyrrelse til Asbjørg og Hikke - Sååå kult :-) |
Skjønne Dizza hjalp også til med voffe-forstyrrelser :-) |
Avstandskommandering av Hikke - Kjekt med styrte forstyrrelser, ja :-) |
Tips til lesestoff
Et par gode bøker å lese av Kent Svartberg:
Et par gode bøker å lese av Kent Svartberg:
- Mentalitetsboken
- Bra relasjon
På slutten av ei fantastisk helg ble det en liten oppsummering. Alle følte at de hadde hatt stor nytte og glede av kurset, og er ispirert til videre trening med aktiv hund :-)
Cathrine leker og forklarer :-) |
En stor takk til Cathrine for et supert kurs -
"Helt MEGA!" som Berit sa...
Og, takk til oss alle for ei trivelig og morro hundehelg - RYGG! :o)
Kommentarer
Legg inn en kommentar