Kiropraktikk på hund - Temakveld 6. november 2012
Veterinær Lill Sæther, Bente Bjerkestrand, Brawo og sjokoladekake på bordet :) |
Bente Bjerkestrand har skrevet et kjempebra referat fra kvelden, som vil utgjøre resten av teksten i dette innlegget - Kjekt med Bente som forfatter! :)
Med fare for å være blant de som på forhånd hadde erklært seg selv for å være teflonhjerner (eller hva Asbjørg?) skal jeg prøve å gi en kort oppsummering. ;)
Kiropraktikk går ut på å behandle låsninger og feilfunksjoner i hele bevegelsesapparatet: Kjeve, nakke, rygg, lend, bekken, hale og føtter. Dette gjøres ved å manuelt trykke på områder med låsninger, for å stimulere normal funksjon.
Kiropraktikk går ut på å behandle låsninger og feilfunksjoner i hele bevegelsesapparatet: Kjeve, nakke, rygg, lend, bekken, hale og føtter. Dette gjøres ved å manuelt trykke på områder med låsninger, for å stimulere normal funksjon.
Lill demonstrerte hvordan kiropratikk utføres, og... |
... vi fikk også fortalt hva som ikke er kiropratikk ;) |
Lill anbefalte å tenke forebyggende og få sjekket opp hunden fra tidlig alder – helst allerede ved første vaksinering av valpen, og deretter som en årlig sjekk f.eks. i forbindelse med vaksinering. Det å oppdage ev. feilfunksjoner i bevegelsesapparatet tidlig - før de utvikles og før skader oppstår – gjør det mye enklere å behandle, samt at det gir en mye bedre prognose.
Demo med Brawo |
Selv på en liten valp kan medfødte ting, rasetypiske svakheter, ting som har skjedd under fødselen eller i valpekassa oppdages og behandles – lenge før vi som hundeeiere begynner å se symptomer på at noe er galt.
Det å sikre at hunden har normal bevegelighet i alle ledd sikrer en god utvikling av valpen og unghunden. Slik kommer man belastningsskader, pga. feilfunksjoner og akutte skader som har ligget «latent», i forkjøpet.
I ryggen ligger sentralnervesystemet, som påvirker hele kroppen. Feilfunksjoner her kan også føre til problemer i indre organer, f.eks tarmfunksjoner og urinveier.
Årsaker
Årsaker til feilfunksjoner kan være skade som slag, fall, hopp, vridninger osv. i forbindelse med lek og trening. Det ble vist bilder av høye hopp, og bitearbeid og agility var også spesielt nevnt her. Det å varme opp og gå ned hunden, før og etter trening, og gjerne massere/strekke hunden er alltid lurt – men hvor flinke er vi egentlig til det?
Det å trekke i båndet er heller ikke bra, og sele anbefaltes for «innbitte dragere».
Det kan også være medfødte/genetiske/rasetypiske svakheter.
Selv akutte låsninger kan ha sin årsak i feilfunksjoner, som har utviklet seg over lang tid.
Symptomer
Vanlige symptomer kan for eksempel være:
- Halthet som kommer og går,
- stivhet,
- passgang,
- vegring mot å hoppe inn og ut av bil,
- vegring mot å gå opp og eller ned trapper,
- skjev sittestilling,
- å ville ligge på den samme siden hele tiden (det å ha en favorittstilling),
- atferdsendring (aggresjon eller nervøsitet).
Jeg tror vi alle fikk mye å tenke på i løpet av denne kvelden. Spørsmålene «fra salen» satt løsere og løsere, etterhvert som vi kanskje så sammenhenger mellom symptomer og årsak. Mon tro om ikke… ;)
Vet ikke helt hva som skjedde her, men tror at Per Sallaup må ha startet det :) |
Og, Odd Brattøy passet bl.a på at det var god tilgang til kaffe :) |
Kort oppsummert; En lærerik og tankevekkende kveld på Møst!
Stor takk til Lill Sæther, som ville komme å lære oss litt om kiropraktikk! Vi håper du kan komme tilbake og snakke om andre tema – snart! :)
Takk også til sjefsbakerne våre Trine Aksnes og Aina Grønseth. De sørget for sjokoladekake og kanelsnurrer, som ble godt mottatt og bidro til en trivelig kveld.
En litt sytete Brawo stilte som demohund, og fikk godt betalt for «strevet» med smakebiter av baksten og masse oppmerksomhet. Tror han syntes at han, alt i alt, kom godt ut av det! :)
Flotte Brawo - kveldens midtpunkt :) |
Brawo ganske så fornøyd med temakvelden - Han klarte seg godt som kveldens midtpunkt, og likte Aina sine kanelsnurrer... De var faktisk gode ;) |
Jeg sitter igjen med følelsen av at dette må vi gjenta! Spesielt i denne mørke og kalde årstiden er det fint å kunne ha slike temakvelder innendørs! :)
:) Bente
Bloggdama Anne er enig med Bente; Dette må gjentas, og jeg avslutter innlegget med et glimt rett før gave ble gitt til dyktige Lill - Kveldens boa :) |
Kommentarer
Legg inn en kommentar