Kynologikurs med Per Harald Nymark 1-3 november 2013

Denne helgen har et pent knippe med damer fra klubben deltatt på Kynologikurs med Per Harald Nymark. Ei flott helg på Høgtun Folkehøgskole i Torvikbukt, ganske så nært hjembygda til bloggdamen langt ute landsbygda… En smule uvant å være framme etter kun 5-10 minutter kjøretid ;-)

Et oppslag i Store norske leksikon beskriver kortfattet at Kynologi er studiet av hunder og hunderaser.

Per Harald Nymark har, på en utmerket og pedagogisk god måte, gitt oss mye nyttig kunnskap om hunder i helga. Hans fortellerevne er i særklasse, og den er umulig å gjengi i et referat. Samt at det var et innholdsrikt kurs. Det må oppleves! :-)

Men, vi kan nevne hvilke tema som inngår i kurset:
  • Bakgrunnen for det kynologiske arbeidet med innføring i hundens historie 
  • Anatomi 
  • Bevegelseslære 
  • Genetikk 
  • Hensyn å ta i avl
  • Utstilling - Hvorfor, og hva legger dommeren vekt på? 
  • Rasebeskrivelser, typebegrep og kritikkskriving 
Kursholder Per forklarer om vinkler

Gjennom hele kurset var det fokus på hundens helse, og da ikke bare knyttet til avl. Viktigheten av regelmessig kloklipping, trening, undersøkelse av tenner og det å se hunden ble også nevnt. Vi må huske at hunden har en annen terskel for å vise smerte, og særlig i flokk skjuler den skader og smerter. Eksempelvis kan mye passgang bety mye smerte. Har hunden problemer med å gå trapper kan det skyldes artrose. Følg med på hunden din, og oppsøk veterinær når du ser at den kan ha plager og smerter. Dyr skal ikkje lida!

Vær også oppmerksom på at det ikke er en leddet forbindelse mellom skulder og rygg. Det er derfor svært viktig å trene hundens musklatur progressivt (eksempelvis i skogsterreng), for å unngå problemer med skulder og rygg. 

Vi må aldri glemme rasens opprinnelige funksjon, og at hundens anatomi skal være funksjonell. Harmoni og balanse må en hund ha, uansett rase. Sunnhet og funksjon hører sammen, en god anatomi forlenger livet! 

Pene klubbdamer sett ovenfra, og med gode kongelige vinkebevegelser :)

Vi skal også respektere hundens grunnkarakter og egenskaper, og ikke straffe den for at den oppfører seg på en måte som den er avlet fram for å gjøre. Noen hunder er f.eks reserverte (eks. Mynderaser), mens andre er mer åpne (eks. Boxer). Det ble nevnt flere andre egenskaper, slik som envise versus samarbeidsvillige, og videre hvordan vi opplever rasetypiske egenskaper og opprinnelige "yrker". Eksempelvis bader gjerne Retrievere i bekker og tjern. 

Ved valg av rase bør du først analysere deg selv, og hva du har tid til. Ved anskaffelse: Velg en rase som er mest mulig frisk, det sparer deg for mange bekymringer og mye sorg. Det koster uansett en del penger å ha hund, ingen hunder er vedlikeholdsfrie! 

Så, noen bilder fra søndagens stasjonsundervisning. Vi ble inndelt i grupper, og fikk prøve oss på kritikkskriving. Tusen takk til flotte hundeeiere, som stilte sine herlige og vakre hunder til vår disposisjon! :-)

Keetah (Storpuddel)
Prince (Italiensk Mynde)

Rose (Togpuddel)

(Dachs)

Damien (Bull terrier)

Brik (Vorsteh)

Engasjerte, flinke og trivelige kursdeltakere i arbeid :)

Per forklarer om vinkel på skulder

Vi damene fra Schäferhundklubben fikk også en liten diskusjon knyttet til hvordan Schäferhunder stilles, som vi vet blir vist på en noe mer fartsfylt måte i ringen enn andre raser. De stilles heller ikke opp med parallelle bakbein, som jeg oppfattet at virket en smule merkelig for mange. Man kan mene mye om det meste, men en ting er sikkert: Uansett rase, vi skal være stolte av vår rase! Og, vi med Schäferhund er intet unntak. Vi et meget stolte av våre fantastisk vakre, allsidige, kloke, samarbeidsvillige, herlige og sunne brukshunder :-)  

Standbilder ble også diskutert, med spesielt fokus på skråen bak. Her vi har vi to eksempel på hvordan Berit sin vakre Ingodds Ulla ser ut stående: Møte med avslappet gruppe på Ferdselsprøven og oppstillingstrening til utstilling. Begge deler er pent, etter min mening da ;-)  

Møte med avslappet gruppe :)

Oppstilling av vakre Ingodds Ulla. 14. april 2013

Vi snakket mye om bevegelse på kurset. Her er et herlig bilde av Ingodds Ulla, under trening fram mot Ferdselsprøve. På kurset denne helga fikk vi se flere bilder som viste hvor fantastisk godt hunder beveger seg i vanskelig terreng. Imponerende,  og det var nyttig å bli klar over alle de anatomiske funksjonene som bidrar.

Ulla i spranget :)

Bloggdamen med lite erfaring fra utstilling har, sammen med mer erfarne utstillings- og oppdretterdamer, denne helgen fått påfyll av nyttig kunnskap om hunder - Egenskaper og anaotomi/funksjon knyttet til helse. Vi har lært mye om hundeformer, vinkler, skuldre, kryss, linjer osv. I tillegg til faglig påfyll har vi fått mye god mat på Høgtun :-) 

Utsikt (mot tunet, Øvretun og den nyere internatbygningen) fra kurslokalet, som var helt øverst i den flotte hovedbygningen ved Høgtun Folkehøgskole. Fin beliggenhet i Torvikbukt :)

Tusen takk til Per Harald Nymark for ei lærerik og artig helg, 
og takk til Ann Kristin og Kine som ordnet det praktiske på en svært god måte! :-)



For spesielt interesserte: En video om Schäferhunden
Videoen er funnet på YouTube, og vi finner igjen noe av det Per har lært oss i helga. Historie, egenskaper, anatomi og bevegelse - Men, med fokus kun på Schäferhund. Jeg har sett denne videoen flere ganger tidligere, men nå har jeg en større forståelese av innholdet. Inspirert og engasjert :-)


Kommentarer

Populære innlegg